Cinsiyet Seçimi

Kız mı olsun yoksa Erkek mi? PGT Yöntemi

Ailenizi tamamlamak istiyorsunuz ancak işinizi şansa bırakmak istemiyorsunuz.

İster kız, ister erkek bebek istiyor olun, sizin isteğinizi gerçekleştiriyoruz.

Tüp bebek tedavisi aynı aşamalardan geçilip yumurta toplama ve mikroenjeksiyon uygulanıp embriyolarınız elde edildikten sonra, her bir embriyodan alınacak tek bir hücreden Kromozom analizi ve cinsiyet tayini yapılır. Son aşamada ise sağlıklı ve/veya istediğiniz cinsiyetten embriyolar kullanılarak rahim içerisine transfer işlemi gerçekleştirilir ve böylelikle istediğiniz cinsiyetten çocuğa kavuşmanız sağlanır.

Preimplantasyon Genetik Tanı kimlere uygulanır;

- Daha Önce kromozom anomalili gebelik hikayesi olanlar

- Cinsiyet seçimi

- Tekrarlayan başarısız tüp bebek denemesi olanlar

- Anne veya babada, Kleinfelter, Kistik Fibroz, Talesimia gibi çeşitli genetik bozuklular olması durumunda PGD yöntemine başvurulabilir.

Microsort Yöntemi Nedir?

​Kadın XX, erkekler ise XY cinsiyet genlerini taşımaktadır. "X" ve "Y" genlerinin biri anne diğeri babadan gelmektedir. Kadın yumurtası sadece "X" geni taşımaktadır. Sperm hücreleri ise yarısı X, diğer yarısı Y geni taşımakta ve yumurtayı hangisinin döllediğine göre çocuk cinsiyeti belirlenmektedir [XX (Kız), XY (Erkek) ]

Normal tüp bebek işleminde spermler tesadüfi olarak seçilmekte ve teorik olarak çocuk cinsiyeti kız/erkek oranı eşit olmaktadır.

Microsort yönteminde, spermler ayrıştırılarak erkek isteniyor ise Y, kız isteniyorsa X geni taşıyan sperm kullanarak dölleme işlemi yapılmaktadır. Böylece, istenilen cinsiyetten daha fazla sayıda embriyo elde edilmekte (Erkek için %75, kız için %90) ve gebelik başarı şansı artırılmaya çalışılmaktadır.

Cinsiyetin kesinleşmesi için bu yönteme ilave olarak PGT (Preimplantasyon Genetik Tanı) uygulanmalıdır.

Microsort yöntemi, özellikle yumurta sayısı çok fazla olmayan ileri yaş bayanlarda önerilmektedir.

ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME: Yeni yasa gereği, Kıbrıs Tüp Bebek Merkezimiz'de cinsiyet seçimi (PGD) işlemleri artık cinsiyet belirleme amacıyla değil, genetik tarama amacıyla yapılabilmektedir.